Sleep Apnea – 5 Pitanja
koje treba da pitate svog lekara

By Tatjana Radosavljević

Upravo ste posumnjali da imate sleep apnoju? Znamo da imate pitanja. Ovo treba da pitate vašeg lekara:

Da li ste vi bavite sleep medicinom ili blisko sarađujete sa kolegom koji je sertifikovan za to?
Čemu ovo pitanje? Lekari opšte medicine mogu da posumnjaju da imate sleep apnoju, čak i da indikuju određene testove, ali je važno da se konsultujete sa lekarom koji se bavi sleep medicinom, koji može da prepozna i neka druga stanja i preporuči najbolji tretman za vas, ponekad i pre postavljanja dijagnoze.
Da li treba da uradim sleep studiju?
Čemu ovo pitanje? Ako vaš lekar posumnja na sleep apnoju, sledeći korak treba da bude sleep studija, koja se radi noću, gde tehničar prati Vaše disanje i ponašanje.
Šta znači rezultat studije?
Čemu ovo pitanje? Mnogi pacijenti ne razumeju težinu opasnosti od sleep apnoje dok im lekar ne objasni koliko često prestaju da dišu i koliko je snižen nivo zasićenosti kiseonika može da bude u toku spavanja. Saznanje o težini vašeg slučaja pomoći će Vam da odlučite između higijenskih mera (kod blage apnoje) ili agresivnijeg tretmana.
Koje su moje terapijske opcije i kakva je njihova uspešnost?
Čemu ovo pitanje? Terapija CPAPom (aparatom sa kontiniuranim pozitivnim pritiskom) preporučuje se kao tretman izbora za srednje tešku i veoma tešku apnoju, ali ponekad postoje i druge opcije. Hirurgija ponekad može da pomogne određenom broju ljudi, da ih oslobodi od nošenja maski svako veće, ali nije uvek terapija izbora. Budite sigurni da Vam lekar predočava sve mogućnosti, bez nametanja njegovog vlastitog plana, koji ponekad može da sadrži i nerealna obećanja.
Kako mogu da učinim moju CPAP mašinu udobnijom?
Čemu ovo pitanje? Ako Vam upotrebu CPAP mašine i maske preporuči lekar koji se bavi sleep panojom,najvažnije je da će Vam on pružiti profesionalnu pomoć pri ozboru mašine koja će Vama biti komforna.Postoje različiti tipovi maski,dodatnih delova,kao što su ovlaživači,koje mogu kod početnika da poboljšaju prihvatanje CPAP-a