RAK PLUĆA –
MITOVI I ISTINA

MIT: Ako ste pušili godinama, šteta je načinjena…
ISTINA: Nikada nije kasno da prestanete na pušite. Prestanak pušenja ime trenutne benefite, uključujući popravljanje cirkulacije i funkcije pluća. Rizika os raka pluća se smanjuje tokom vremena. Deset godina po prestanku pušenja, bivši pušači smanjuju ovaj rizika od razvoja raka pluća za 50%.

MIT: Cigarete sa manje nikotina ili ili “lake cigarete” su sigurnije od regularnih
ISTINA: Lake, ultra lake, cigarete sa malo nikotina su jednako opasne kao i regularne cigarete, što važi i za cigareta sa mentolom. Neka ispitivanja sugerišu da cigarete sa mentolom mogu biti opasnije i teže se odvikava od njih. Osećaj “hlađenja” može da utiče na pušače da udišu dublje dim od cigarete.

MIT: Pušenje marihuane ne povećava rizik od razvoja raka pluća.
ISTINA: Pušenje marihuana može da poveća rizik od raka pluća, ali su potrebna dodatna ispitivanje. Mnogi ljudi koji koriste marihuana i puše i postoje dokazi da kombinovana upotreba može znatno da poveća rizik od raka pluća..

MIT: Antioxidantni suplementi štite od raka.
ISTINA: Populacione studije govore u prilog tome sa dijeta bogata voćem i povrćem sa antioksidantima može da pomogne zaštitu od raka. Ali, kada su istraživači testirali antioksidativne suplemente, neočekivano su naišli na povišen rizik o raka pluća kod pušača koji koriste beta karotinske suplemente. Zato se uvek posavetujte sa Vašim lekarom pre nego počnete da koristite suplemente.

MIT: Lule i cigare ne izazivaju rak pluća.
ISTINA: Pušenje lule ili cigara povećava rizik ne samo od raka pluća, već i rizik od raka usana, grla i jednjaka. Pušenje cigara dovodi vas u veći rizik od srčanih i plućnih bolesti. Cigare su čak i toksičnije od cigareta.

MIT: Pušenje je jedini factor rizika za rak.
ISTINA: Drugi vodeći uzrok raka pluća, posle pušenja, jeste radioaktivni gas bez mirisa, koji se zove radon. Emituju ga neke stene i može se naći u tlu, ukoliko se koristio za izgradnju kuća i ostalih zgrada. Na sreću u većini zemalja je zabranjen.

MIT: Talk-puder izaziva rak pluća.
ISTINA: Istraživači ne navode udruženu pojavu raka pluća i udisanja talka. Sa druge strane, radno izlaganje azbestu, arsenu i drugim susptancama može da poveća rizik od raka pluća.

MIT: Ako je dijagnostikovan rak pluća, prestanak pušenja je besmislen.
ISTINA: Nastavak pušenja smanjuje efektivnost terapije raka i pogoršava nusefekte terapije. Pušači koji se operišu, teže se oporavljaju od nepušača. Pušači koji se zrače zbog carcinoma grkljana, retko mogu da povrate normalan glas. U izvesnim slučajevima prestanak pušenje smanjuje rizik od širenja raka ili nastanka raka na drugom mestu.

MIT: Vežbanje ne utiče na rizik od raka pluća.
ISTINA: Regularna fizička aktivnost može da smanji rizik od raka pluća do dvadeset posto i više, pokazuju studije. Vežbanje popravlja plućnu funkciju i redukuje opasnost od drugih bolesti, uključujući srčane bolesti i moždane udare. 

MIT: Aerozagađenje je vodeći uzrok za nastanak raka pluća.
ISTINA: Iako je duvan vodeći uzrok za razvoj raka pluća, aerozagađenje je prepoznato od svetske zdravstvene organizacije na uzrok raka. Aerozagađenje izaziva 3,2 miliona smrt u svetu, od toga 223.000 od raka pluća.