SLEEP APNOJA –
8 MITOVA I ISTINA

By Tatjana Radosavljević

SLEEP APNOJA JE SAMO HRKANJE MIT
Hrkanje može biti jedan od znakova sleep apnoje,ali postoji velika razlika izmedju ova dva pojma.Osobe sa sleep apnojom prestaju da dišu i do 400 puta u toku noći.Ovi prekidi traju obično od 10 do 30 sekundi i često vode do ozbiljnog poremećaja disanja. Ovo sve prekida ciklus sna, i dovodi do umora u toku dana

SLEEP APNOJA NIJE OPASNA MIT
Ovi prekidi disanja u snu imaju lose posledice na telo i mozak.Netretirana sleep apnoja može da bude povezana sa povredama na radu,saobraćajnim udesima, srčanim napadima i pojavom šloga

SLEEP APNOJA BLOKIRA VAŠE DISANJE ISTINA
Najčešći tip sleep apnoje je opstruktivna sleep apnoja, ili OSA. Ona se javlja kada jezik, krajnici, ili druga meka tkiva vrata ili grla blokiraju disajni put. Ukoliko probate da udahnete,vazduh ne može da prodje kroz grlo. Centralna sleep apnoja je znatno redja nego OSA. Centralna sleep apnoja znači da mozak ne šalje uvek signal telu da proizvodi disajne pokrete,tj da diše,iako je to neophodno.

SAMO STARE OSOBE IMAJU SLEEP APNOJU MIT
Lekari smatraju da vise od osamnaest miliona Amerikanaca ima slep apnoju. Medju njima su češče zastupljene osobe posle četrdesete, ali bolest može da napada ljude svih godišta. Nešto se češće ova bolest razvija kod gojaznih , muškaraca, crnaca. Može se javlja ćešće u odredjenim porodicama.

ALKOHOL MOŽE DA VAM POMOGNE DA BOLJE SPAVATE MIT
Oni koji piju uveče,brže zaspu ,ali nemaju dobar kvalitet sna. Alkohol relaksira mišiće zadnjeg zida ždrela,što olakšava blokadu disajnih puteva kod osoba sa OSA. Pilule za spavanje imaju sličan efekat.

SLEEP APNOJA JE RETKA KOD DECE MIT
OSA je zapravo česta kod dece,otprilike postoji kod jednog od desetoro dece.U većini slučajeva simptomi su blagi,i deca eventualno mogu da “prerastu” ovo stanje,koje je povezano sa uvećanjem trećeg krajnika.Medjutim,neka deca mogu da razviju poremećaje ponašanja ili da vremenom se suoče sa ozbiljnim medicinskim problemima kao rezultat OSA.

GUBITAK TEŽINE MOŽE DA POMOGNE ISTINA
Ponekad možete i da popravite simptome i težinu OSA ukoliko promenite ponešto u svom životu. Ako ste gojazni,popričajte sa svojim lekarom oko započinjanja programa gubitka težine.Čak i minimalno smanjenje težine može da popravi intenzitet simptoma. Ukoliko ste pušač,porazgovarajte sa Vašim lekarom oko započinjanja programa odvikavanja od pušenja.

SPAVANJE NA STRANI MOŽE DA POMOGNE ISTINA
Kada spavate na ledjima,sila zemljine teže povlači tkivo grla prema dole,i zbog toga se češće blokira disajni put. Spavanje na strani-na boku može da pomogne da se otvori grlo. Postoje specijalni jastuci koji pomažu da ostanete na strani. Neke osobe koriste pidžame sa teniskom lopticom zašivenom u džepu na ledjima.

ORALNE PROTEZE MOGU DA BUDU DELOTVORNE KOD NEKIH OSOBA ISTINA
Zubari ili ortodonti mogu da naprave specijalne proteze za usta ,jezik ili vilice koje mogu da olakšaju blagu sleep apnoju.Proteze za usta se prave po meri i umeću izmedju donje usne i jezika.Uzimaju se pri odlasku na spavanje,i pomažu da vaš disajni put ostane otvoren kada spavate.

CPAP JE EFEKTIVAN TRETMAN ISTINA
CPAP funkcioniše tako da ubacuje vazduh preko maske u disajni put (usta,nos) pod kontiniuranim pozitivnim pritiskom. CPAP mašina uduvava vazduh u disajni put. Protok vazduha je sasvim dovoljan da održi otvoren disajni put dok spavate. CPAP je najčešći tretman lečenja kod odraslih sa umerenom ili teškom OSA.

POKUŠAJTE SA HIRURGIJOM AKO NIŠTA DRUGO NE POMOGNE MIT
Kod nekih pacijenata hirurgija može da izleči OSA.Dobar primer su deca sa uvećanim krajnicima koji blokiraju disajni put.Uklanjanje tonzila često je pravo rešenje. Kod odraslih,hirurgija može da ublaži simptome smanjivanjem ili istanjenjem mekog tkiva nepca ili grla.Medjutim,to nije opcija za svakoga. Pacijenti treba da razmotre sve za i protiv razloge i da dobiju mišljenje svog lekara pre nego što se upuste u hiruršku procedure.