SLEEP APNEA–
DA LI JE I VI IMATE?

By Tatjana Radosavljević

Spavanje je veoma bitno za naše fizičko zdravlje i emocionalnu ravnotežu.

Gubitak sna – kako sleep apnoja može uticati na Vaš kvalitet života Minimalni gubitak sna može na duge staze da utiče na raspoloženje, energiju, stress, zdravstvene probleme i nemogućnost svakodnevnog funkcionisanja. Jedan od najčešćih poremećaja spavanja je “sleep apnea”. Osobe koje pate od sleep apnee ne samo da imaju gori kvalitet života, već im je i životni vek kraći za pet do deset godine u odnosu na osobe koje ne pate od ove bolesti. Pošto je hrkanje jedan od pridruženih simptoma, to može da utiče i na odnose sa drugim osobama. Preterana dnevna pospanost, hipertenzija, koronarna bolest, diabete mellitus, seksulane disfunkcije, glavobolje i šlogovi su samo neke od mogućih posledica neprepoznate i nelečene sleep apnoje.

Najčešći simptomi sleep apnoje Sleep apnoja je veoma ozbiljan poremećaj. Neki od najčešćih simptoma koji mogu ukazati na postojanje sleep apnoje su hrkanje, česte i duge pauze u disanju, dahtanje, osećaj da vas neko davi u snu, jake jutarnje glavobolje, pospanost i u toku vožnje. Jedna trećina saobraćajnih nesreća u kojima se vozač uspava za volanom izazvana je neprepoznatom sleep apnojom.

Kako posumnjati da možda imate sleep apnoju? Pokušajte da odgovorite na sledeća pitanja:
1. Osećate li se uglavnom razdražljivo ili pospano u toku dana?
2. Imate li poteškoća s održavanjem budnosti kad sedite, gledate televizijski program ili čitate?
3. Osećate li jak umor u toku vožnje?
4. Imate li poteškoća s koncentracijom?
5. Drugi vam često govore da izgledate umorno?
6. Reagujete li sporo?
7. Imate li problema s kontrolom emocija?
8. Imate li pojačanu potrebu za kofeinskim napicima kako biste sačuvali osećaj budnosti? Ako ste na većinu upita odgovorili potvrdno, preporuka je da potražite pomoć lekara specijalizovanog za medicinu sna, jer potencijalno imate nedijagnostikovanu sleep apnoju.

Dijagnostika sleep apnoje Za ranu dijagnostiku i tačno postavljanje dijagnoze potrebno je uzeti kompletnu anamnezu i pacijentu uraditi polisomnografsko ispitivanje. Savremeni aparati kojim se ovo ispitivanje radi slični su holteru a pacijent je povezan na njega u toku noći. Aparat je tako napravljen da ne remeti prirodan ciklus sna pacijenta. Po završenom merenju, rezultati se skidaju direktno sa uređaja i njih tumači lekar specijalizovan za sleep medicinu. Na ovaj način se može dati odgovor na pitanje da li pacijent boluje od sleep apnoje, koji je njen stepen (lak, srednje težak ili težak oblik), da li je apnoja izazvana kolapsom u disajnim putevima u snu ili je razlog u centralnom nervnom sistemu.

Metode lečenja sleep
apnoje Zavisno od toga, lečenje sleep apnoje može biti upotrebom auto CPAP aparata koji preko maske “dišu” umesto pacijenta, upotrebom proteza, operativno ili laserski. Ponekad se savetuje i promena životnih navika kao i rađenje specijalizovanih vežbi. Najnovija metoda lečenja koja se primenjuje u SAD jeste ugrađivanje naprave slične pacemakeru u strukture vrata, koje onemogućuje nastanak apnoičnih epizoda.