RESPIPROGRAM –
Najkorisnija sprava u sprovođenju respiratorne rehabilitacije

Jedna od najkorisnijih sprava u sprovodjenju respiratorne rehabilitacije kod pacijenata koji se bolovali od Covida 19 i imali obostrane upale pluća zove se Respiprogram.

Respiprogram se koristio više godina, kod osoba koje su imale teške operacije na trbuhu, da bi se neposredno posle operacije pluća raširila i da ne dolazilo do upale pluća izazvane ležanjem. Takodje se koristi za jačanje respiratornih mišića kod osoba sa trajno poremećenom funkcijom pluća kao što su bolesnici sa hroničnom obstruktivnom bolešću pluća,fibrozom i emfizemom. Korišćenjem respiprograma se ovi pacijenti pripremaju da lakše dišu onim delom pluća koji im je preostao. Medjutim, respiprogram može da se vrlo uspešno koristiti i kod oporavka pluća posle Covida.

Za razliku od uobičajenih vežbi disanja, koje zahtevaju upotrebu i mišića ruku, ili se rade u hodu, i koje pacijenti posle teškog covida ne mogu da rade pravilno više puta, zbog prisutnog kratkog dana,korišćenje respirograma je vrlo jednostavno. Naime, Respiprogram bolesnik koristi dok sedi u fotelji, i to tako dubokim udahom pravi vakum i podigne onoliko kuglica koliko ima snage. Redovnim vežbanjem stanje popravlja te pacijent vremenom može da pogne i zadrži u vazduhu sve tri kuglice. Šta je u osnovu delovanja ovih aparata dubok udah širi maksimalno oba plućna krila. Takodje, zbog vežbe u krvne sudove pluća ulazi veća količine krvi. Poznato je da svuda u telu gde je dobra prokrvljenost, zarastanje oštećenja je uspešnije i brže, te je to slučaj i u plućima pacijenata koji redovno vežbaju. Obično se pacijentima savetuje da rade serije od pet pokušaja i da ih ponavljaju osam do deset puta, u toku dana. Upornim vežbanjem za šest do osam meseci dolazik do kompletnog oporavka pluča posle Covida, bez obzira na stepen zahvačenosti.

Ovo je efikasno i kod jako teških oblika Covida, mada oni uz fizikalnu terapiju obično dobijaju i manje doze kortikosteroida dovoljno dugo, po šemi… Od tegoba se primenom ovog aparata smanjuje i osećaj kratkog daha.