RAK PLUĆA –
SVETSKI PROBLEM

Rak pluća je maligno oboljenje koje nastaje u plućima,malignim bujanjem ćelija koje se nalaze u plućima. Ova vrsta raka je svetski problem pošto svojim učestalim javljanjem poprima epidemijske razmere. Nalazi se medju četiri najčešća maligna tumora a ispred karcinoma kolona, dojke kod žena i prostate kod muškaraca. U svetu, rak pluća je najčešći tip raka u pogledu učestalosti javljanja i mortaliteta. U 2008. godini, bilo je 1,61 miliona novih slučajeva i 1,38 miliona smrtnih slučajeva uzrokovano rakom pluća. Najveća verovatnoća za pojavu raka pluća postoji kod muškaraca starijih od pedeset godina sa istorijom pušenja. Medjutim i ovaj podatak se vremenom menja, pošto postoji porast učestalosti pojave raka pluća kod žena kao i u mladjem životnom dobu.
Faktori rizika za nastanak raka pluća: 
– Pušenje
– Aerozagadjenje
– Izloženost azbestu i radonu
– Genetska predispozicija te neke prethodne bolesti pluća (kao što je hronična opstruktivna bolest pluća).
Zavisno od ćelija koje se maligno transformišu postoje sledeće vrste raka pluća: 
– Adenokarcinom (porekla ćelija žlezdanog epitela)
– Karcinom skvamoznih ćelija (ćelija pločastog pokrovnog epitela)
– Mikrocelularni karcinom pluća
Druga podela raka pluća jeste na mikrocelularni i nemikrocelularni karcinom pluća. Ove dve vrste raka rastu i šire se na različite načine i mogu imati različite mogućnosti lečenja.
Mikrocelularni karcinom pluća je najagresivnija i najbrže rastuća vrsta karcinoma pluća, sa velikim malignim potencijalom i jako brzim metastaziranjem u okolne i udaljene organe i tkiva.
Nemikrocelularni karcinomi pluća kojima pripadaju adenokarcinom i planocelularni karcinom, kao i neke od kombinacija ove dve grupe, mogu po biološkom ponašanju biti manje agresivne.