PERGA –
Perga je proizvod koji pčele pripremaju na potpuno prirodan način da bi se hranile larve i mlade pčele.
Perga, fermenitisani polen,”pčelinji hleb“, ”kraljevska hrana” je proizvod koji pčele pripremaju na potpuno prirodan način da bi se hranile larve I mlade pčele. Perga nastaje tako što pčele koje lete sa cveta na cvet na svojim nožicama prikupljaju polen sa različitih biljaka koji donose do košnicama,svojim ralicama ga mešaju sa sadržinom želuca I spremaju u otvore saća. Proces stvaranja perge jedan je od najsloženijih procesa u prirodnoj laboratoriji koja se zove košnica.
Proces obogaćivanja i prerade polena u pergu nastaje u toku leta pčela, a nastavlja se u saću. U njemu učestvuju pčele, mešajući polen sa sadržajem želuca, i na taj način ga sa jedne strane obogaćuju sadržajem endokrinih žlezda, sabijaju ga u šestougaone ćelije saća i zalivaju tankim slojem meda. Pod dejstvom fermenata prisutnih u medu i izlučevinama i pod dejstvom brojnih korisnih mikroorganizama, dolazi do mlečno-kiselinskog vrenja koje traje 15 do 21 dan.
U toku tog procesa dolazi do pucanja celulozne opne polenovog zrna i do proizvodnje mlečne kiseline, koja zajedno sa drugim biološkim jedinjenjima obezbeđuje konzervaciju. Kako je u toku procesa fermentacije došlo do pucanja nesvarljive celulozne opne, perga je za razliku od sirovog polena mnogo mekša, jer su zrna otvorena, lako se vare, sastojci su dostupni organizmu i ne opterećuju crevni trakt. Istraživači su pokušali da u laboratorijskim uslovima proizvedu pergu, ali nije bilo uspeha u tome. Razlog za to su najverovatnije posebni uslovi koji postoje u košnici, što se odnosi na mikroklimu, ali svakako i na redosled punjenja saća I načina I redosleda natapanja enzima od strane pčela. Nasuprot čistom polenu, pravilno čuvana perga na suvom i prohladnom mestu, može se očuvati do 17 godina i to bez kvalitativnih izmena njenih svojstava.
Alergije na polen postoje, dok u slučaju perge nisu poznate. Perga sadrži nezamenljive, tj esencijalne amino-kiseline neophodne za metabolizam čoveka. Bogata je vrednim ugljenim hidratima, visoko vrednim proteinima, enzimima, pigmentima, vitaminima B grupe, vitaminima E, D, A, K, mineralima, posebno kalijumom i gvožđem. Perga sadrži preko 100 vrsta različitih,tj saprofitnih-korisnih gljivica, preko 40 vrsta dobrih bakterija. Organizam čoveka naseljavaju mnoge kulture mikroorganizama koje sa nama čine jednu zajednicu. Ćelije sa ovim mikoroorganizmima stupaju u tzv simbiotske odnose, koji su dinamični, i od kojih koristi imaju kako ljudski organizam, tako I mikroorganizmi. Ovaj je odnos dinamičan, ali postoji odličan balans u zdravom organizmu. Poslednjih nekoliko godina se sve više govori o tzv “biomima” koji su jako važni za imunitet kod čoveka, a pre svega za lokalnu odbranu o patogenih-štetnih mikrooorganizama
Jedna od vrednosti perge su visoke koncentracije dobih bakterija I mikroorganizama. Perga sadrži: Vitamine ( B1 , B2 , B3 , B5, B6, B7, B8, B10, B11, B12, E, D, K, C, F, P). Mikroelemente ( K, Na, CA, Mg, Fe, Cu, J, P, N, Ag, Mn, Mo, Cr, Zn, Se, S, Ni) Belančevine, Ugljene hidrate, Amino i masne kiseline, Fermente i enzime.
Od vitamina, potrebno je istaći vitamin B grupe,koje su jako važni za različite bitne procese u organizmu, a posebno za ishranu nervnih ćelija koje pripadaju ćelijama koje ne mogu da se posle uništavanja ponovo stvaraju. Vitamin E je jako važan za prevenciju procesa ateriskleroze i pripada antioksidansima. Vrednost vitamin D, osim u razvoju kostiju, dokazana je u vreme aktulne epidemije Covida 19. Vitamin K omogućava dobru koagulaciju krvi, predstavlja faktor koagulacije krvi, sprečava unutrašnje krvavljenje. Vitamin С-povećava otpornost organizma prema zaraznim bolestima. Vitamin P – Rutin – aktivni elemenat koji se nalazi u pergi u koncentraciji, od 13 miligrama na 100 grama perge, I ne nalazi ni u jednom drugom prirodnom proizvodu. Njegova sposobnost je da jača zidove krvnih sudova i reguliše njihovu propustljivost kao i da zidove kapilara čine čvršćim. Od minerala su važni Ca i P, koji zajedno utiču na formiranje i očuvanje zdravih zuba i kostiju, ali i da su veoma bitni u odbrani organizma kod stresa i alergija. Zn ( Cink ) je jako važan u podizanju antivirusnog imuniteta. Se ( Selen ) pojačava vitalnost i otpornost organizma, ima antioksidantna svojstva, neutrališe određene kancerogene ćelije i štiti od njih. U pergi je dosada otkriveno 50 enzima : katalaza, amilaza, dijastaza, invertaza, fosfataza, ribonukleaza, peroksidaza Iz svega napred navedenog se jasno može videti da je upotreba perge zbog materija koje sadrži, uz ostale pčelinje proizvode izuzetno važno prirodno sredstvo za jačanje imuniteta.
Perga se koristi za:
– Poboljšanje apetita kod rekonvalescenata
– Za bolji rast dece
– Jačanje imuniteta
– Kod alergija
– Za lečenje gripa i drugih virusa
– Pospešuje izbacivanje toksina
– Kod poremećaja endokrilnih žlezdi
– Jačanje psihofizičkih sposobnosti
– Kod arteroskleroze
– Kod hipotenzije i hipertenzije
– Za bolje pamćenje, pošto stimuliše rad mozga
– Snižavanje holesterola
– Poboljšava raspoloženje i povećava otpornost na stres
– Jača mišiće uz pomoć vitamina E
– Zaštita organizma od štetnog zračenja
– Kod bolesti krvnih sudova
– Kod stanja posle infarkta i moždanog udara
– Oporavak osobe posle izloženosti organizma štetnom zračenju
– Lečenje alkoholizma
– Kod hroničnog zatvora
– Oporavak kod teških bolesti
– Usporava rast tumora
U vreme pandemije Covida 19, preventivno uzimanje perge može da dovede jačanja imuniteta, pre svega zbog visokog sadržaja minerala kao što su zink I selen, vitamin D I C, te prisustva dobrih mikrooorganizama, što jača crevni imunitet. Kod osoba obolelih od Covida važan je sadržaj Vitamina K I Vitamina P – rutina, pošto kod ovih osoba dolazi I do poremećaja zgrušavanje krvi. I najzad,u lečenju post Covid sindroma, tj simptoma produženog Covida, perga značajno pomaže ,kako zbog visokog sadržaja dobrih bakterija, koji ublažava generalno simptome postCovida, slično probiotiku, tako I zbog visokog sadržaja vitamina B grupe čiji je značaj u umanjivanju tegoba od strane centralnog nervnog Sistema (poznate mentalne magle) koje su posledica post Covida. Prednost uzimanja perge je u tome što se radi o potuno prirodnom preparatu u kome su na prirodan način sadržane sve lekovite materije. Jedan od ograničavajućih faktora za pergu je bila njena cena. Medjutim, treba istaći da je I cena raznih suplemenata jako visoka, te je uvek bolje izabrati pergu. Perga se slobodno može koristiti I sa drugim proizvodima iz prirode, kao što su kozji proizvodi, pivski kvasac, jabukovo sirće, ali svaki od njih treba uzimati nezavisno.