novosti

Sleep apnea je prestanak disanja I/ili izrazito smanjenje protoka vazduha kroz disajne puteve u toku spavanja, koji traju duže od deset sekundi. Pacijenti koji hrču,u odredjenim intervalima prestaju da dišu(„zaboravljaju da dišu“),da bi posle izvesnog vremena uz jako glasno hrkanje,pokrete,pa čak i napor čitavog tela prodisali.

Ukoliko odgovorite sa da na jedno ili vise pitanja koja slede, imate veliku verovatnoću da bolujete od sleep apnoje. 1.Da li Vam je neko rekao, ili sami primećujete da hrčete u većem delu noći ? 2.Da li hrčete glasno, da se to čuje iza zatvorenih vrata ? 

Kašalj je simptom koji može da ima svaki čovek i značajan je zaštitini i odbrambeni akt, čiji je konačni cilj oslobađanje nagomilane sluzi, štetnih supstanci i infekcije iz laringsa, traheje i velikih bronha.

Na koje sve stvari asmaticari bi trebalo da obrate paznju kada su na plazi (da li bi trebalo postepeno da ulaze u vodu i zasto)?
Boravak na moru generalno prija bolesnicima sa bronhijalnom astmom,pošto prisustvo negativnih jona, i korisnih isparenja, kao i plivanje jako dobro čini za ove bolesnike. 
Medjutim…

Ambrozija je jednogodišnja korovska biljka koja se sreće na napuštenim građevinskim zemljištima, vrtovima, neobrađenim poljoprivrednim površinama, uz puteve, železničke pruge. Niče krajem aprila, a počinje da cveta od sredine jula do septembra meseca, sa najvećom produkcijom polena u avgustu i septembru. Optimalna temperatura za njeno klijanje i nicanje je temperatura od 20 do 22 stepen C.

Jedna od najkorisnijih sprava u sprovodjenju respiratorne rehabilitacije kod pacijenata koji se bolovali od Covida 19 i imali obostrane upale pluća zove se Respiprogram. Respiprogram se koristio više godina,kod osoba koje su imale teške operacije na trbuhu,da bi se neposredno posle operacije pluća raširila i da ne dolazilo do upale pluća izazvane ležanjem.

SLEEP APNOJA JE SAMO HRKANJE MIT Hrkanje može biti jedan od znakova sleep apnoje,ali postoji velika razlika izmedju ova dva pojma.Osobe sa sleep apnojom prestaju da dišu i do 400 puta u toku noći.Ovi prekidi traju obično od 10 do 30 sekundi i često vode do ozbiljnog poremećaja disanja.

Hrkanje može da nam se učini komičnim, ali se ne treba šaliti sa sleep apnojom. Ona može da poveća rizik da obolite od visokog krvnog pritiska i dijabetesa, a još više može da vas učini pravom opasnošču na putu. Sleep apnoja i 8 zdravstvenih problema koji mogu da budu vezani za opstruktivnu sleep apnoju 1

Spavanje je veoma bitno za naše fizičko zdravlje i emocionalnu ravnotežu Gubitak sna – kako sleep apnoja može uticati na Vaš kvalitet života Minimalni gubitak sna može na duge staze da utiče na raspoloženje, energiju, stress, zdravstvene probleme i nemogućnost svakodnevnog funkcionisanja.

Upravo ste posumnjali da imate sleep apnoju? Znamo da imate pitanja. Ovo treba da pitate vašeg lekara:
Da li ste vi bavite sleep medicinom ili blisko sarađujete sa kolegom koji je sertifikovan za to?

Sleep apnoja je ozbiljna bolest, koja zahteva lečenje i promenu životnog stila, da bi se omogućilo pravilno disanje u toku različitih ciklusa spavanja. Po nekim podacima, sleep apnoja direktni je ili indirektni “krivac” u 450.000 smrti godišnje u SAD. Dakle, sa tim se nije šaliti. 

“Pumpica” je popularni naziv za lekove koji se koriste u terapiji astme i hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP). Ispravan naziv je merno dozni inhaler, a čini ga plastično ležište u kome se nalazi metalna bočica sa lekom u obliku aerosola (sprej).