novosti

Slabost donjeg ezofagealnog sfinktera, te dolazi do refluksa vraćanja želudačne kiseline u jednjak. 
Kašalj je hroničan i prati ga gorušica, regurgitacija, bolovi u grudima i problemi u aktu gutanja. Hiatus hernija često postoji. Manje je učestao  u snu.
Simptomi refluksa želudačne kiseline:

Komplikacija kaslja Kardiovaskularne, konstitucionalne, gastrointestinalne, genitourinarne, muskuloskeletalne, neurološke,  oftalmološke, psihosocijalne i kožne koje mogu da utiču na kvalitet života

Praćen anksioznošču, depresijom, porodičnim nasiljem ili zanemarivanjem ili zlostavljanjima pogotovo kod dece.

POSTNAZALNI DRIP KAO UZROK KAŠLJA
Postnasal drip (slivanje sekreta niz gušu) – pojava da se sekrecija iz nosa sliva niz gušu, iritira grlo i pokreće kašalj. Prisutna je kod osoba sa alergijama, prehladom, rinitisom i sinusitisom.

U borbi protiv ovog nevidljivog neprijatelja može se koristiti  i lekovite biljke.  One će podstaći odbrambene snage organizma i očistiti telo znojenjem, oslobađajući ga viška toksina i delujući antizapaljenjski i antialergijski.

Određene namirnice sadrže proteine koji strukturno liče na one iz polena
ambrozije, pa mogu da izazovu iste simptome. U ove namirnice spadaju:
– Banana,
– Čaj od kamilice,
– Dinja i lubenica,
– Krastavac,…

Ako ne morate, ne izlazite iz kuće od 10 do 18 časova, ne izlazite napolje po vetrovitom vremenu. po dolasku kući, odmah se presvucite i istuširajte, često se umivajte, treba se tuširati i prati kosu svako veče a ruke često u toku dana…

Ambrozija je jednogodišnja korovska biljka koja se sreće na napuštenim građevinskim zemljištima, vrtovima, neobrađenim poljoprivrednim površinama, uz puteve, železničke pruge, Ambrozija je jedan od najpoznatijih i najopasniji alergenih biljaka u svetu

Kada alergičar udahne alergen i kada taj alergen uđe u krvotok, imunološki sistem reaguje, te dolazi do alergijske reakcije. Alergija na polene, dakle, alergija na ambroziju odvija se po tzv. prvom tipu preosteljivosti organizma na alergene.

Prehlada,tj infekcija rinovirusima(mada je može izazvati preko 300 različitih virusa),može da se komplikuje,ukoliko dodje do tzv bakterijskih komplikacija. Naime neposredno dejstvo virusa u nosu i grlu,može dovesti do tzv”ljušćenja” sluzokože i dodatnog naseljavanja bakterijama.

Zaštita od respiratornih infekcija podrazumeva opšte mere,koje se primenjuju čitave godine,potom mere koje vode ka podizanju opšteg imunitetat i imuniteta vezanog respiratorni system,kao i primenu tzv.preventivnih mera.

Tegobe kod visokog stepena zagadjenja vazduha ogledaju se u tome da peku oči,da curi nos, da osoba kašlje, otežano diše, čak se može desiti da jako otežano diše. Može doći i do lupanja srca, bolova u predelu srca. Medjutim to su efekti tretitnog zagadjenja izazvanog sumpor dioksidom i azot oksidom koji sa vlagom i maglom čine jake kiseline.

Prehlada, tj infekcija rinovirusima (mada je može izazvati preko 300 različitih virusa) može da se komplikuje ukoliko dodje do tzv bakterijskih komplikacija. Naime neposredno dejstvo virusa u nosu i grlu može dovesti do tzv ”ljušćenja” sluzokože i dodatnog naseljavanja bakterijama. Bakterijske komplikacije mogu se javiti u vidu bakterijskih infekcija grla i nosa

Tuberkuloza je nadjena na egipaskim mumijama na kičmi. Najranije detektovana M.tbc je pre 17000 godina na bizonu.Najranija zaraza kod ljudi potiče iz neolitskog doba. Ftiza – stari termin za tuberkulozu potiče od Hipokrata iz 460 godine pre naše ere i označava najrašireniju bolest toga vremena

Nikada nije kasno da prestanete na pušite.Prestanak pušenja ime trenutne benefite,uključujući popravljanje cirkulacije i funkcije pluća.Rizika os raka pluća se smanjuje tokom vremena.Deset godina po prestanku pušenja,bivši pušači smanjuju ovaj rizika od razvoja raka pluča za 50% ISTINA

U toku napada astme dolazi do sušenja disajnih puteva i povećanog stavaranja sekreta,što remeti normalno disanje. Mnogi faktori sredine mogu da pogoršavaju simptome astme, a medju njima su značajni vremenski uslovi. Optimalna vlažnost vazduha iznosi 30 do 60% a sva veća koncentracija predstavlja povšenu vlažnosti.

Prvo da objasnimo sta je spirometrija, kako izgleda ta dijagnosticka procedura i koliko moze da bude korisna u potrazi za alergijama. Alergijska astma i hronična opstruktivna bolest pluća jesu onaj poremećaj kod koga nam je korišćenje spirometrije jako značajno,. Spirometrija je dijagnostična metoda u pumologiji koja se vrlo jednostavno radi,to je tzv merenje plućni kapaciteta

Sarkoidoza je zapaljenjska bolest nepoznatog uzroka hronična po toku koja može da zahvati više organa ili organskih sistema. U 90% slučajeva zahvata pluća, limfne žlezde sredogrudja, kožu ređe pljuvačne žlezde, strukture oka, kosti, zglobove, srce, slezinu, nerve, centralni nervni sistem. Rasprostranjena je u čitavom svetu, nešto je češća u skandinavskim zemljama, kod crnaca u Americi.

Pre nekih tridesetak godina skoro da nije postojao medicinski pojam kojim bi se označila alergija. Medjutim promene u životnoj sredini, aerozagadjenje, klimatske promene sa stalnim promenama klime, poremećeni životni ciklusi biljaka odnele su sa sobom danak koji se manifestuje sve češćom pojavom alergija.

Osećaj nedostatka vazduha, predstavlja simptom koji može da ukaže na više različitih bolesti i stanja. Latinski naziv ovog stanja je Dispnea odn. „glad za vazduhom“. U našem narodu, ovaj se osećaj opisuje različito – kao gušenje, osećaj da su „tesna pluća“, osećaj da postoji „rampa“ prilikom udaha, osećaj da ne može da se „uzdahne do kraja“, osećaj „nelagodnosti u plućima“.

Boravak na moru generalno prija bolesnicima sa bronhijalnom astmom, pošto prisustvo negativnih jona i korisnih isparenja kao i plivvanje jako dobro čini za ove bolesnike. Medjutim,postoje i neka pravila kojih bolesnici od bronhijalne astme treba da se pridržavaju u toku boravka na plaži i to su…

Vrlo često se susrećemo sa pacijentima,koji nalaz gljivice Candide u ispljuvku vezuju za nalaz Candide u plućima. Medjutim ovde se radi o sasvim drugačijem tumačenju: ispljuvak, tj sadržaj koji potiče iz pluća prolazi kroz grlo i usnu duplji,tako da se zapravo radi o Candidi koja potiče iz usne duplje i predstavlja neku vrstu kontaminacije.

Prehlada,tj infekcija rinovirusima (mada je može izazvati preko 300 različitih virusa), može da se komplikuje, ukoliko dodje do tzv bakterijskih komplikacija. Naime neposredno dejstvo virusa u nosu i grlu, može dovesti do tzv”ljušćenja” sluzokože i dodatnog naseljavanja bakterijama. Bakterijske komplikacije mogu se javiti u vidu bakterijskih infekcija grla i nosa…

Uticaj same magle na zdravog pojedinca u uslovima kada ona nije pomešana sa aerozagadjenjem nije značajan za zdravog pojedinca,Ona može da pojača subjektivni osećaj hladnoće,ali ne može uticati na osećaj nedostatka vazduha.

Osim respiratornih alergija, postoje i alergije na hranu, pri čemu njih izazivaju tzv nutritivni alergeni, najčešće jagode, koštunjavi proizvodi, kikriki i školjke.Ove alergije mogu da izazovi i jako burne reakcije u vidu promene po koži. Postoje i kožne alergije-urtikarija.pojava crvenih promena po koži koje jako svrbe,i češto se moraju lečiti visokim dozama korstikosetroida.

Sleep apnea je prestanak disanja I/ili izrazito smanjenje protoka vazduha kroz disajne puteve u toku spavanja, koji traju duže od deset sekundi. Pacijenti koji hrču,u odredjenim intervalima prestaju da dišu(„zaboravljaju da dišu“),da bi posle izvesnog vremena uz jako glasno hrkanje,pokrete,pa čak i napor čitavog tela prodisali.

Ukoliko odgovorite sa da na jedno ili vise pitanja koja slede, imate veliku verovatnoću da bolujete od sleep apnoje. 1.Da li Vam je neko rekao, ili sami primećujete da hrčete u većem delu noći ? 2.Da li hrčete glasno, da se to čuje iza zatvorenih vrata ? 

Kašalj je simptom koji može da ima svaki čovek i značajan je zaštitini i odbrambeni akt, čiji je konačni cilj oslobađanje nagomilane sluzi, štetnih supstanci i infekcije iz laringsa, traheje i velikih bronha.

Na koje sve stvari asmaticari bi trebalo da obrate paznju kada su na plazi (da li bi trebalo postepeno da ulaze u vodu i zasto)?
Boravak na moru generalno prija bolesnicima sa bronhijalnom astmom,pošto prisustvo negativnih jona, i korisnih isparenja, kao i plivanje jako dobro čini za ove bolesnike. 
Medjutim…

Ambrozija je jednogodišnja korovska biljka koja se sreće na napuštenim građevinskim zemljištima, vrtovima, neobrađenim poljoprivrednim površinama, uz puteve, železničke pruge. Niče krajem aprila, a počinje da cveta od sredine jula do septembra meseca, sa najvećom produkcijom polena u avgustu i septembru. Optimalna temperatura za njeno klijanje i nicanje je temperatura od 20 do 22 stepen C.

Jedna od najkorisnijih sprava u sprovodjenju respiratorne rehabilitacije kod pacijenata koji se bolovali od Covida 19 i imali obostrane upale pluća zove se Respiprogram. Respiprogram se koristio više godina,kod osoba koje su imale teške operacije na trbuhu,da bi se neposredno posle operacije pluća raširila i da ne dolazilo do upale pluća izazvane ležanjem.

SLEEP APNOJA JE SAMO HRKANJE MIT Hrkanje može biti jedan od znakova sleep apnoje,ali postoji velika razlika izmedju ova dva pojma.Osobe sa sleep apnojom prestaju da dišu i do 400 puta u toku noći.Ovi prekidi traju obično od 10 do 30 sekundi i često vode do ozbiljnog poremećaja disanja.

Hrkanje može da nam se učini komičnim, ali se ne treba šaliti sa sleep apnojom. Ona može da poveća rizik da obolite od visokog krvnog pritiska i dijabetesa, a još više može da vas učini pravom opasnošču na putu. Sleep apnoja i 8 zdravstvenih problema koji mogu da budu vezani za opstruktivnu sleep apnoju 1

Spavanje je veoma bitno za naše fizičko zdravlje i emocionalnu ravnotežu Gubitak sna – kako sleep apnoja može uticati na Vaš kvalitet života Minimalni gubitak sna može na duge staze da utiče na raspoloženje, energiju, stress, zdravstvene probleme i nemogućnost svakodnevnog funkcionisanja.

Upravo ste posumnjali da imate sleep apnoju? Znamo da imate pitanja. Ovo treba da pitate vašeg lekara:
Da li ste vi bavite sleep medicinom ili blisko sarađujete sa kolegom koji je sertifikovan za to?

Sleep apnoja je ozbiljna bolest, koja zahteva lečenje i promenu životnog stila, da bi se omogućilo pravilno disanje u toku različitih ciklusa spavanja. Po nekim podacima, sleep apnoja direktni je ili indirektni “krivac” u 450.000 smrti godišnje u SAD. Dakle, sa tim se nije šaliti. 

“Pumpica” je popularni naziv za lekove koji se koriste u terapiji astme i hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP). Ispravan naziv je merno dozni inhaler, a čini ga plastično ležište u kome se nalazi metalna bočica sa lekom u obliku aerosola (sprej). 

Slabost donjeg ezofagealnog sfinktera, te dolazi do refluksa vraćanja želudačne kiseline u jednjak. 
Kašalj je hroničan i prati ga gorušica, regurgitacija, bolovi u grudima i problemi u aktu gutanja. Hiatus hernija često postoji. Manje je učestao  u snu.
Simptomi refluksa želudačne kiseline:

– Akutne upale glasnih žica: kašalj kao “lavež psa”
– Akutne upale traheje, glavne disajne cevi. Kašalj je izazvan oštećenjem sluzokože traheje, pri čemu slobodni nervni završeci koji su odgovorni za započinjanje refleksa kašlja, ostaju slobodni, izloženi dejstvu struje vazduha i respiratornih iritanasa…

Kašalj je simptom koji može da ima svaki čovek i predstavlja zaštitni i
odbrambeni akt, čiji  je konačni cilj oslobađanje disajnih puteva od sluzi-
mukusa, štetnih supstanci i infekcije iz laringsa, traheje i velikih bronha.

Slabost donjeg ezofagealnog sfinktera, te dolazi do refluksa vraćanja želudačne kiseline u jednjak. 
Kašalj je hroničan i prati ga gorušica, regurgitacija, bolovi u grudima i problemi u aktu gutanja. Hiatus hernija često postoji. Manje je učestao  u snu.
Simptomi refluksa želudačne kiseline:

– Akutne upale glasnih žica: kašalj kao “lavež psa”
– Akutne upale traheje, glavne disajne cevi. Kašalj je izazvan oštećenjem sluzokože traheje, pri čemu slobodni nervni završeci koji su odgovorni za započinjanje refleksa kašlja, ostaju slobodni, izloženi dejstvu struje vazduha i respiratornih iritanasa…

Kašalj je simptom koji može da ima svaki čovek i predstavlja zaštitni i
odbrambeni akt, čiji  je konačni cilj oslobađanje disajnih puteva od sluzi-
mukusa, štetnih supstanci i infekcije iz laringsa, traheje i velikih bronha.