NODUSI –
OKRUGLE SENKE U PLUĆIMA

Дешава се да се приликом рентгенског снимка плућа уоче нодули, да ли то треба да буде забрињавајуће?
     Нодули или округле сенке у плућима могу се открити на ренгену плућа као тзв случајни или узгредни налаз или у склопу испитивања када пацијент има одређене тегобе. Свака округла промена на плућима захтева озбиљније испитивање да би се открила права природа промене. Пошто се ради о промени која се у нормалним условима не налази у плућима важно је да се пацијенти обрате пулмологу. Оно чега се највише плашимо када се виде округле сенке у плућима јесте да су порекла тумора у плућима (тзв карциноми на ожиљку) или метастазе.

Да ли се формирају након прележане упале плућа, туберкулозе или других болести?
     Округле сенке у плућима могу бити последица инфекције туберкулозом и тада се називају туберкуломи. Након упала плућа изазваним вирусима и бактеријама се ретко могу видети нодули, последице могу пре бити у виду прираслица или неправилних ожиљака. Нодули могу последица неких гљивичних инфекција али то је реткост у нашим крајевима.

Како могу да се појаве без симптома, да ли ипак постоје и неки карактеристични симптоми?
     Нодуси-округле сенке у плућима могу бити потпуно без симптома. Карактеристичних симптома нема могу да постоје општи симптоми као што су малаксалост, температуре или кашаљ који настају због других узрока, а доведу до открића нодуса у плућима. Код округлих сенки-нодуса у плућима обавезно је урадити скенер плућа.

Која величина и број нодула указују на бенигне промене?
     Не постоји повезаност величине нодуса и карактера промене.Једини начин да се постави поуздана дијагноза јесте да се нодус операцијом одстрани из плућа и патохистолошки анализира, када се зна да ли је промена малигна или белинигна. Више нодуса, обострано могу да указују на то да се ради о
метастазама.

Да ли нодули захтевају чешће праћење стања и раста?
     Округле сенке-нодуси се у почетку обично прате,и то преко скенера плућа.Скенер се понавља на два до три месеца,и уколико постоји пораст нодуса,препоручује се дијагностичка хирушка интервенција.Потребно је урадити и туморске маркере из крви, и тест из кви који се зове кватиферон, уколико се сумња да је промена могућег туберкулозног порекла. Уколико нема раста промене, наставља се праћење на три до шест месеци преко скенера.

Када се препоручује биопсија?
     Биопсија је препоручује уколико је округла сенка већа,или постоји пратећа увећана лимфна жлезда са исте стране, одмах и тада је уради бронхоскопија и бронхобиопсија. Уколико се нодус повећава у времену, препоручује се тзв хируршка биопсија ,оперативни захват,који се вади читав нодус.То је сада може радити и минималном инвазивно хирургијом-ВАТС:видео асистирана торакоскопија.

Да ли је примећено да се нодули и чворови јављају након ковид инфекције?
    У досада прегледаним скенерима после ковид инфекције, јако мало има нодуса, тј округлих сенки које су последица ковида. Много се чешће могу наћи други радиолошки налази, као што су плеуралне прираслице,фиброзе и сл.