NAMIRNICE KOJE POGODUJU  –
STVARANJU SLUZI U
BRONHIJALNOM STABLU

Proizdovnja sluzi kod zdrave osobe je jedan od odbrambenih mehanizama od stranih šestica iz vazduha. One se lepe za sluz (prašina, bakretine, poleni) i onda se
refleksom kašlja izbaciju iz organizma. Medjutim kod bolesnika koji imaju hroničnu obrstruktivnu bolest pluća postoji prekomerno lučenje sluzi u disajnim putevima-tzv hipersekrecija. Ova sluz može biti jako gusta. To se dešava kod nekih respiratornih infekcija, kao i kod astme ili slivanje sekreta niz gušu, iz obolelih sinusa. Kod HOBP preterano lušenje sluzi utiče na smanjivanje disajnih kapaciteta dovodi do pojačanog kašlja i remeti kvalitet života. Osobe sa hronično povišenim lučenjem sluzi imaju i veći rizik od smrti. To se dešava i u fatalnim napadima astme ali i kod težih plućnih infekcija. Kod osoba sa ovim poremećajem kašalj vremenom postaje neefikasan, zbog uništavanja sitnih treplji na površini ćelija koje oblažu bronhijalno stablo zbog zamora mišića grudnog koša i zašepljenja velikog dela pluće površine čepovima sluzi. Malo je poznato da i neke vrste hrane mogu da dovedu do pojačanog lučenja sluzi. Sa druge strane postoje namirnice koje smanjuju lučenje sluzi.

Namirnice koje dovode do pojačanog lučenja sluzi, lii do njenog zgušnjavanja:
-crveno meso
-mleko
-sir
-jogurt
-sladoled
-maslac
-jaja
-hleb
-testenina
-žitarice
-banane
-kupus
-krompir
-kukuruz i proizvodi od kukuruza
-proizvodi od soje
-slatki dezerti
-kandirano voće
-kaga
-čaj
-soda
-alkoholni napici

 DAKLE, ŠTA JESTI?
Namirnice koje smanjuju lučenje sluzi:
-Losos
-tuna
-sardina
-bundeva
-seme bundeve
-grejpfut
-ananas
-gljiva potočarka
-celer
-kiseli krastavci
-luk
-beli luk
-med
-đumbir
-limun
-aleva paprika
-kamilica
-maslinovo ulje
-supa-
-čaj