MOGUĆI PRIRODNI LEKOVI –
PROTIV ALERGIJE

Mogući prirodni lekovi protive alergija:
U borbi protiv ovog nevidljivog neprijatelja može se koristiti  i lekovite biljke.  One će podstaći odbrambene snage organizma i očistiti telo znojenjem, oslobađajući ga viška toksina i delujući antizapaljenjski i antialergijski.

Vitamin C je antioksidans koji pomaže našem imunitetu da pravilno funkcioniše – to je nešto što većina ljudi zna. Ali manje je poznato da vitamin C deluje i kao blagi antihistaminik, odnosno sprečava oslobađanje histamina koji leži u samoj osnovi alergijsih reakcija,. Povećanim unosom vitamina C možete da utičete na vaše telo da u susretu sa alergenom ne posegne momentalno za gigantskim količinama histamina. Vitamin C možete unositi hranom kroz citruse, papriku, jagode, brokoli, kao i suplementacijom – za prevenciju i tretman alergijskih reakcija koriste se veće doze, od 1000mg dnevno naviše.

Etarsko ulje eukaliptusa – Eukaliptus pomaže kod zapušenog nosa i produktivnog kašlja. Može se da dodate par kapi ovog etarskog ulja u posudu sa proključalom vodom i inhalirate se par puta dnevno po petnaestak minuta. Možete staviti i isparivač sa par kapi ulja u svoju spavaću sobu, i u druge prostorije gde provodite puno vremena.

Kopriva ova biljka sadrži mnoge vitamine i minerale koji vam mogu koristiti, kao i kvercetin. Ovaj sastojak, kao i vitamin C, sprečava oslobađanje histamina iz ćelija, pa vam čaj od koprive može biti od pomoći, ali samo ako počnete da ga koristite pre nego što se simptomi razviju.Ovo ne smeju koristiti osobe alergične na koprivu.

Lopuh Lopuh ili repuh je još jedna biljka koja se može koristiti za ublažavanje simptoma alergije, astme, bronhitisa, kašlja i drugih upala disajnih organa. Začini sa mogućim antialergijskim svojstvima Kurkuma je bogata kurkuminom, spojem za koji je poznato da ima antizapaljenjska svojstva i može ublažiti simptome sezonskih alergija.

Đumbir – deluje kao prirodni dekongestiv i može pomoći u smanjenju nazalnih simptoma.

Kad je u pitanju alergija ambrozija – prirodni lek možemo naći i u žalfiji, kajenskom biberu, kimu i  korijanderu. Poznato kao odličan prirodni imunomodulator,  ulje crnog kima  podiže oslabljeni imunitet i ublažava burnu imunološku reakciju kod alergena. Pročišćava disajne putove, sprečava nakupljanje sluzi, omogućuje bolje disanje te jača pluća. Daje izvanredne rezultate kod alergičara i nalazi se visoko na lestvici kao prirodni lek za ambroziju koji stvarno djeluje. Antihistaminska hrana Određene namirnice mogu pomoći u smanjenju upale i usporavanju proizvodnje histamina, pa ih je poželjno uključiti u ishranu tokom sezon cvetanja ambrozije. Koristite namirnice bogate omega-3 esencijalnim masnim kiselinama, kao što su sveži losos, tuna, sardine,  orašasti plodovi  (chia semenke, bademi,  orasi ,  lanene semenke ) i  maslinovo ulje . Voće bogato vitaminom C kao što su crni ribizl, jagoda,  ananas , kivi i  papaja  mogu inhibirati histamin i podržati imunološki sistem. Ananas sadrži enzim bromelain, a papaja enzim papain koji ublažavaju i leče alergijsku reakciju. Medjutim,poseban oprez mora da postoji kod odredjenih vrsta hrane,jer njihova upotreba može u doba cvetanja amborzije pogoršati simtome alegije znog ukrptene reakcije i sličnosti sa antigenima ambrozije.