KOZJA SURUTKA –
Surutka može da pomogne u lečenju mnogih bolesti,
pre svega u oporavku jetre. 

Vekovima je poznato u našem narodu da surutka može da pomogne u lečenju mnogih bolesti,pre svega u oporavku jetre. Takodje se znalo da kozji proizvodi dobro deluju i poboljšavaju stanje pluća i pomažu kod osoba koji imaju problem sa plućima, a pre svega bolesnicima koji su bolovali od plućne tuberkuloze. Tek mnogo kasnije, poslednjih godina dvadesetog veka pojavili su se prvi naučni radovi na zapadu koje su analizirale destvo sastojaka kozjih proizvoda na imunitet i plućno tkivo.
Sa pojavom pandemije Covida 19, ponovo smo se podsetili iskustava naših predaka. Surutka je proizvod koji nastaje pri prizvodnji sira. Može se dobiti od svih vrsta mleka, ovčjeg, kravljeg ili kozjeg. Najbolja je kozja surutka. Ona je u najvećem procentu sačinjana od vode, do 90%,sadrži odredjeni procenat laktoze, i oko 2% belančevina. Bogata je kalijumom, kalcijumom, fosforom, gvožđem, cinkom, vitaminima A, CD i E grupe, vitaminima B grupe, esencijalnim masnim i aminokiselinama, koje su neophodne organizmu, ali ih organizam sam ne može da prozvodi. Najvažniji proteini su laktoalbumin i laktoglobulin. Brzo se apsorbuju iz digestivnog trakta. Surutka doprinosi regeneraciji, čišćenju i oporavku jetre, kada se redovno koristi. Takodje se koristi kod osećaja stalnoga zamora, kod bolova u mišićima i zglobovima, i kod povišenog stresa. Imunoglobulini iz surutke deluju antiupalno, podižu opšti imunitet organizma. Laktoferin se ponaša kao prirodni antibiotik, ali i kao antivirusni prirodni lek, pošto je poznato da pomaže kod infektivne monomukleoze i hepatitisa, koji su izazvani virusima.
Zbog svega toga, surutka ima važno mesto kao dodatni hranljivi sastojak kod pacijenata koji boluju od Covida ili koji su preleželi Covid 19, u periodu rekonvelescencije. Savetuje se da se surutka koristi u svežem stanju, pošto se tada koriste uspešno sve hranljive materije iz nje. Surutka se može naći i u prahu, ali njen kvalitet zavisi i od toga ko je proizvodi.