ALERGOLOGIJA

Alergološke probe i terapije za respiratorne alergije

Kada se najčešće javljaju respiratorne alergije?

Uzorci alergije su najčešće osetljivost na različite vrste polena, kao što su poleni lipe, topole ili trave. Pošto je najveća izloženost ovim alergenima upravo u proleće, tada se i najviše javljaju simptomi respiratornih alergija poput zapušenog nosa, curenja iz nosa, kijanja, suvog kašlja, kašlja sa iskašljavanjem sekreta, promuklosti, sviranja u grudima ili osećaja nedostatka vazduha. Neretko može doći i do pravih napada bronhijalne astme, koji zahtevaju brz i hitan smeštaj u bolnicu uz primenu intenzivnog lečenja sa kiseonika.

Kako se alergije dijagonostikuju?

Alergije su bolesti savremenog društva i kao takve su prisutne u svim starosnim strukturama – od najmlađih do najstarijih. Sklonost ka alergijama samog organizma naziva se alergijskom ili atopijskom konstitucijom a otkriva se pregledom krvi na imunoglobulin E – ukoliko osoba ima sklonosti ka alergijama, vrednosti imunoglobulina E su višestruko povišene.
Kako bi odredili na šta je tačno pacijent alergičan, vršimo tzv. “kožne probe”. Kožne probe se rade pomoću specijalno pripremljenih, laboratorijskih, alergena kao što su poleni, kućna prašina, grinje ili duvan. Alergeni se nanose na kožu podlaktice pacijenta i, nakon kraćeg čekanja, proverava se da li na koži postoji reakcija. Ukoliko je pacijent osetljiv na neki od primenjenih alergena, koža će pokazati crvenilo.

Šta dobijam pregledom u ordinaciji “TARA MD“?

Pored alergoloških proba prolazite i kompletan pregled lekara specijaliste uz tumačenje rezultata i određivanje adekvatne terapije.

Kako se leče respiratorne alergije?

Kod respiratornih alergija moguća su 2 tipa lečenja – lečenje same alergije ili njenih simptoma. Lečenje alergije se vrši lekovima iz grupe antihistaminika dok se kod simptoma najčešće primenjuju kapi za nos, pumpice i aerosoli za nos. Složenost respiratornih alergija se ogleda u tome što se osoba ne može poštedeti izloženosti alergenima jer su oni svuda oko nas.

Zašto je bitna rana dijagnostika?

Najozbiljniji oblik respiratornih alergija je Alergijska Bronhijalna Astma koja u svom najtežem obliku može da se manifestuje kao višesatni napad koji iziskuje bolničko lečenje. Ukoliko se ne dijagnostikuje i ne leči na vreme, može dovesti do smrtnog ishoda.
Zato je neophodno da se prisustvo respiratornih alergija na vreme dijagnostikuje, u što ranijoj fazi, pogotovo kod dece. Pravovremenom dijagnozom je moguće na vreme početi sa preventivnom terapijom pumpicama iz grupe lokalnih kortikosteroida. Ovi lekovi, uz balovremenu upotrebu, mogu da smanje intenzitet simptoma, spreče razvoj najtežih oblika bolesti ili potpuno ukinu pojavu simptoma.